Jaktkniv – köpguide

Ha i åtanke när du köper en jaktkniv

Ha i åtanke när du köper en jaktkniv

Har du precis börjat med jakt och ska köpa din första jaktkniv? Eller är du erfaren och söker en ny jaktkniv då den förra har gjort sitt? Oavsett anledningen är det samma saker du bör fundera över innan du inhandlar en ny jaktkniv.

Vilken jaktkniv är bäst?

En bra jaktkniv är en som uppfyller dina förväntningar. Och det går inte att säga vilken som är bäst utan att veta vad det är du personligen söker efter. Om du är personen i jaktlaget som tar ur djuren är det dock smart att välja en jaktkniv med buköppnare. Vilket förenklar urtagningen av djuret. Är du däremot personen som gör upp eld och arbetar fysiskt i skogen under jakten behöver du en kraftigare kniv.

Men det är alltid smart att välja en hopfällbar kniv eftersom du rör dig i skogen. En fast kniv kan lätt hamna i vägen och skada dig.

Hur slipar du en jaktkniv på bästa sätt?

Hur slipar du en jaktkniv på bästa sätt?

Det allra bästa är att använda dig av en slipsten när du ska slipa jaktkniv. Eftersom en slipsten ger allra bäst resultat. Ett bryne återställer endast knivens egg tillfälligt medans en slipsten skapar en hållbar egg på jaktkniven.

Slipa tills du får fram ett fnas av metall, då har du fått fram råeggen. Vässa sedan kniven med ett bryne för att få den riktigt vass. För att säkerställa att du är klar med sliparbetet bör du dra eggen över din egen nagel. Om eggen hugger fast har du lyckats med slipningen. Om inte får du jobba lite mer för ett gott nog resultat.

Kika på videon nedan för att lära dig mer om hur du slipar kniven själv!

Granska bladet innan köp

Du bör se efter bladets hårdhet men även skärpa. Om det står med en massa information om just bladet när du gör efterforskningar om jaktkniven är det troligtvis av premiumkvalitet. Men ett stål av lägre kvalitet kan även utföra ett bra jobb. Fast det håller förmodligen inte lika länge som en jaktkniv av kvalitet. Allt beror egentligen på vad du kommer att använda kniven till och även hur ofta.

Handtaget bör vara bekvämt

En perfekt passform i handen är självklart det allra bästa när det kommer till en jaktkniv. En kniv som ligger bra i handen slinter du inte med. De allra flesta föredrar ett handtag av trä, men ha i åtanke att trä kräver en del omsorg och underhåll för att hålla så länge som möjligt.

Du som vet med dig att du inte sköter underhållet bör istället välja ett handtag i hårdplast. Den genuina känslan tappas bort men handtaget håller längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *